Az Étterem ONLINE
 

Rólunk

Pizza! Mi jut eszedbe róla? Isteni étek, bárhol, bármikor, éhesen, jóllakottan élvezettel tudjuk fogyasztani.

Napjaink egyik legkedveltebb eledele világszerte. Tudjátok-e, hogy kedvenc ételünk honnan származik? Itt van rá az alkalom, hogy megtudjuk. A pizza kenyértésztából gömbölyített, lapított, pörgetett, mindenféle finomságokkal megrakott isteni lángos. Eredete egészen az ókori időkig nyúlik vissza, hiszen a közel-keleti kultúrák népei is fogyasztottak olívaolajjal és helyi fűszerekkel ízesített, sárból tapasztott kemencében sütött kovásztalan kenyeret.

Az ókori egyiptomiaknál szokás volt, hogy a fáraók születésnapját lapos kenyér elkészítésével és elfogyasztásával ünnepelték meg. Maga a pizza szó az olasz „picea” szóból eredeztethető, amit a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használták. A „pizza tészta” az 1600-as években került Európába, „promo doro”, vagyis perui alma néven.

Mai szemmel hihetetlennek tűnik, de a középkori Nápolyban a szegények eledele volt, akik az otthon található finomságokkal gazdagították a tésztát. Csupán a háziasszony fantáziájára volt bízva, hogy milyen étket varázsol az asztalra. A mai napig az egyik legkedveltebb pizza fajta a Margherita Pizza, melynek elterjedése egy Raffaele Esposito nevű úriemberhez kötődik (a legenda szerint).

1889-ben, amikor az olasz uralkodó, Umberto király és hitvese Margherita királyné éppen a környéken utazgattak, az olasz szakács különleges étellel igyekezett kedveskedni az odalátogató királyi párnak. Raffaele – országa iránti hűségét kifejezve - olyan étket készített, mely Itália színeit képviselte: vörös paradicsom, fehér mozzarella sajt, és zöld bazsalikom összetétellel. A királynénak annyira ízlett a számára készített eledel, hogy a pizza „ősét” elnevezték Marghareta pizzának.

Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port'Alba 18. szám alatt. A 19. században az olasz bevándorlók viszik magukkal a pizzakészítés tudományát Amerikába, hogy innen az 1950-es években világhódító útra induljon. Mára már, ez mind történelem. A világ folyton változik de a pizza kiállta az idő próbáját és népszerűbb mint bármikor.

Mi a PIZZA FERETTI-ben azért dolgozunk, hogy ez még sokáig így is maradjon.

Nálunk 52 fajta pizza közül választhatsz, ezen kívül többféle saláta, egyéb étel és desszert szerepel még az étlapon. Ez az a hely ahol találkozhatsz ismerőseiddel, barátaiddal, ahol egy pizza mellett megbeszélhetitek a világ dolgait, vagy ami épp a szíveteket nyomja. Úgy is dönthetsz, hogy, ma inkább otthon maradsz. Ha megnézel egy jó filmet a tv-ben, közben megéheztél és ennél valamit, vagy házibulit szervezel, de nincs kedved főzni, akkor keress minket. Futárjaink egy órán belül nálad vannak!

Ne feledd! Mi csak a hasadra gondolunk!